Svenskundervisning från start på Sardinien

Föräldraberättelse från Helga på Sardinien:

Det här året började våra 6-åriga tvillingtjejer i skolan och eftersom det inte erbjuds någon hemspråksundervisning här där vi bor på Sardinien så skrev jag in dem på SMUL-akademin.
Vi provade först med onlineundervisning, men det fungerade inte så bra för oss. Jag har försökt hålla dem ifrån plattor, telefoner och appar, så att sitta framför en skärm var inte riktigt deras grej (på gott och ont!) Dessutom var de andra eleverna lite längre gångna vad gäller läsning. Men när jag själv tog över undervisningen har det gått jättebra. Böckerna som kom med posten är superfina och roliga, och extra materialet online klurigt och pyssligt!

Studierna är ganska tidskrävande, den italienska skolan här kör mycket läxor redan från start, plus 6-dagarsvecka, men som tur är har de en läxfri dag i veckan så det har blivit vår Svenska-dag, och läsningen kör vi innan läggdags.
Barnen är stolta över sin Svenska-dag och berättar gärna för klasskamraterna och fröken om sina bonus-bokstäver och alfabetets användning som skiljer sig från det de lär sig här!
I början tänkte jag att de kanske var lite små (efter misslyckandet med online undervisningen), men nu ser jag en stor fördel i att lära sig läsa, ljuda och skriva simultant på bägge språken. De är också så inne i bokstavsvärlden att lite extra uppgifter varken gör till eller från!


Med glädje ser jag att de framför bokhyllan väljer fritt mellan italienska och svenska böcker utan att favorisera något av språken språk. Och när de skriver små meddelanden är de på svenska till mig och italienska till Pappa.
Jag är det enda svenska språkutbytet de har här där vi bor, vi har egentligen inga planer på att flytta till Sverige i framtiden, men jag tänker att de kanske skulle vilja studera där när de blir stora och då kommer de säkert vara mycket tacksamma över deras ”Svenska dag”, även om de om några år säkerligen kommer himla med ögonen när jag plockar fram böckerna!