Grundkurs J – kompletterande svenska för högstadiet/gymnasiet, 16-18 år

Anmälan är öppen!

Sammanfattning

Grundkurs J i kompletterande svenska med inslag av svensk samhällskunskap riktar sig till ungdomar i åldern ca 16–18 år som ofta redan har studerat kompletterande svenska. 

Grundkurs J är en direkt fortsättning på och fördjupning av grundkurs I. Kursinnehållet är planerat av Anna Samrud som är legitimerad gymnasielärare i svenska och historia

Kursen kan tas på tre olika sätt: 1) som distansstudier med föräldern som handledare, 2) med s.k. fjärrundervisning där en lärare undervisar eleven på en bestämd tid i en klass med 5-8 elever, eller 3) med fjärrundervisning i en mindre grupp med 1-3 elever (privatundervisning).

Distansstudierna är baserade på övningar i läsförståelse, enklare skrivande och samtal med föräldern. Fjärrundervisningen bygger på lästräning, skrivövningar i grupp och samtal mellan eleverna om olika undervisningsteman.  Utöver detta krävs det att eleven fullgör ett läsbeting på ca 60 minuter per vecka, där hen väljer litteratur på svenska själv. 

SMUL-akademin följer kursplanen för kompletterande svenska från Skolverket i Sverige för samtliga kurser. Kursen är helt digital och hålls för tredje gången.

Du kan se en presentation om SMUL-akademin:s historia, upplägg, filosofi och vanliga frågor här >>


Möt Anna som är ansvarig för grundkurs J!


Kursupplägg

Grundkurs J riktar in sig på två spår: kompletterande svenska samt hur Sverige fungerar som land och samhälle.

Eleverna kommer att läsa olika typer av texter som sakprosa, tidningsartiklar, klassiska noveller, krönikor och skönlitteratur. I undervisningsgrupperna samtalar eleverna, reflekterar och jämför erfarenheter. Mellan lektionerna kommer eleverna arbeta med läs- och skrivuppgifter.

Eleverna kommer att bekanta sig med och arbeta med exempeltexter och gamla tester, som till exempel nationella prov i svenska och samhällskunskap. De kommer också arbeta med ordförståelse.

Anna Samrud rekommenderar att införskaffa en svensk ordbok. Exempel på ordböcker:

  • Bonniers svenska ordbok
  • Norstedts svenska ordbok
  • Natur och Kulturs svenska ordbok
  • Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien.

Akademisk målsättning och material, läs fler detaljer HÄR! >>
Kursen är skapad för att ge eleven träning i svenska och svensk kultur, enligt Skolverkets kursplan för kompletterande svenska samt vissa delar av Skolverkets kursplan för samhällskunskap. Studiematerialet i grundkurs J omfattar:

  • En studieplan med 30 lektioner som beskrivs i det vi kallar uppgiftsschema, där alla studiemoment räknas upp med sid- och filangivelser
  • Läromedlet Formativ svenska 1 är utvecklad för gymnasiekursen Svenska 1. Utgångspunkten är ett formativt arbetssätt, och innehållet bygger på ämnets mål, innehåll och kunskapskrav enligt läroplanen. Exempel på innehåll är: muntlig framställning i förberedda samtal och inför grupp, textproduktion som inlägg, argumentation och krönika, arbete med skönlitteratur, sakprosa och annat berättande samt språklig variation. Läromedlet har en tydlig struktur som tar avstamp i ett antal frågor: Vad är målet? Hur ska du nå målet? Hur ligger du till? Hur går du vidare? och Hur har det gått? Mönsteruppgifter, mönstertexter, elevexempel och formativa uppgifter ger många möjligheter att träna, få återkoppling och utvecklas vidare.
  • SOS Samhälle är anpassad efter den nya läroplanen i Sverige för samhällskunskap. Samhällsfrågorna blir allt mer brännande. Globalisering, medier och politik är bara några av de frågor en demokratisk medborgare måste ha koll på. Vi fokuserar på de praktiska aspekterna av Sveriges politiska system inklusive EU och hur Sverige styrs, men diskuterar också relevanta samtida aspekter av invandring, jämlikhet och miljötänk.
  • Digitala övningar på Libers webbapp som tränar begrepp och testar kunskap.

Se ett smakprov av  Formativ svenska 1 här >>

Se ett smakprov av SOS Samhälle 7-9 här >>

Om du har frågor om det detaljerade upplägget så rekommenderar vi att du läser sidan Vanliga frågor och svar om SMUL-akademin eller deltar i ett av våra informationsmöten (se sista stycket nedan).

 

Tidsåtgång och läsårsschema
Läsåret börjar med ett föräldramöte söndagen den 1 september 2024. Undervisningen börjar måndagen den 9 september och läsåret avslutas med skolavslutning söndagen den 15 juni.

Kursen kan tas på tre olika sätt:

  • Som distansundervisning med 30 självstudielektioner med uppgifter och läromedel (60 min/vecka). Görs hemma med handledning av föräldern.
  • Som fjärrundervisning med 30 Zoom-lektioner som leds av en lärare (60 min/vecka).
  • Som privatundervisning med en mindre grupp med 1-3 elever.

Både distansundervisning och fjärrundervisning har följande tillägg:

  • Läsbeting (60 min/vecka)
  • Två inlämningsuppgifter med återkoppling, ca 30 min/övning

Vi väver in svenska traditioner i undervisningen under skolårets gång – kanelbullens dag, St. Lucia, jul, fettisdagen, påsk och skolavslutning. Vi firar Lucia och gör påskpyssel under större skolmöten via nätet.

Du hittar kalendern för läsåret 2024/2025 HÄR >>

ANMÄLNINGSFÖRMULÄR 2024/2025 >>>

Språklig nivå
Grundkurs J i kompletterande svenska riktar sig till elever på högstadiet eller gymnasiet som kan läsa och skriva på sitt skolspråk och tidigare har haft svenskundervisning. Den är en direkt fortsättning på och en fördjupning av grundkurs I men kan också läsas fristående.

Om du är osäker på om språknivån passar ditt barn, ta dig en titt på sidan med länkar till det material som vi kommer att använda, där vi även länkar till vissa blädderprover. Du kan även kontakta oss på info@svenskautomlands.org för en diskussion.

 

Lärare
Anna Samrud är legitimerad gymnasielärare i ämnena svenska och historia och tog sin lärarexamen vid Mälardalens högskola. Efter lärarutbildningen har hon också läst kurser i svenska som andraspråk. Anna är undervisande lärare och planerar den här kursens lektioner och övningar, samt spelar in alla instruktionsfilmer. Hon har arbetat på Svenska skolan i Dallas och bor i Frisco, Texas.

Annika Lindh Cully är högstadielärare i svenska, engelska och samhällskunskap med examen från Uppsala Universitet. Annika bor i Calgary, AB i Kanada, där hon även undervisar gymnasieklassen i kompletterande svenska.

Antal kursplatser
Det finns totalt 16 lärarledda platser på kursen. Vi har ingen begränsning av studieplatser för våra självstudiepaket.

Redovisning & poäng
Avklarad studieplan, läsbeting samt redovisning ger 50 poäng på SMUL-akademin samt ett diplom som intyg.


Lektionsschema med antal platser 

Klass GK J1 för Europa: onsdagar kl. 18.30 London / 19.30 Stockholm  (8 platser). Lärare: Anna Samrud.

Klass GK J2 för Nord- och Sydamerika: torsdagar kl. 18.30 LA PT / 20.30 Dallas CT / 21.30 NYC ET (8 platser). Lärare: Annika Lindh Cully.

Du hittar kalendern för läsåret 2024/2025 HÄR >>


Priser och anmälan

All information om priser och anmälan hittar ni här.

 


ANMÄLNINGSFORMULÄR 2024/2025 >> 

Om du är osäker på kursval eller har andra frågor, välkomnar vi dig att ta kontakt med oss på info@svenskautomlands.org för en diskussion.

Vi har även studierådgivning med Louise Sverud via Zoom som du hittar HÄR >>