Grundkurs B – akademisk målsättning och material

Kursen av skapad för att ge eleven träning i följande aspekter av svenska och svensk kultur, enligt Skolverkets kursplan för kompletterande svenska:

  • det svenska alfabetet och sambandet mellan ljud och bokstav
  • svenska språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande svenska ord i elevnära texter
  • lässtrategier för att förstå och tolka texter på svenska samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll
  • strategier för att skriva olika typer av texter på svenska med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.
  • skapande av texter där svenska språket samspelar med bilder.
  • att lyssna och återberätta på svenska i olika samtalssituationer
  • svenska ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter
  • traditioner och högtider som eleven möter i olika sammanhang

Alla kurser på SMUL-akademin utformas enligt SMUL-akademins pedagogiska koncept.

Alla moment motsvarar den rekommenderade undervisningstid som Skolverket kräver för statsbidrag på 2 x 37 timmar.

För att få diplom måste alla studiemoment enligt en speciellt utformad checklista vara utförda. För fjärrundervisning krävs t.ex. närvaro vid 25 lektioner i uppgiftschemat, läsbeting och inlämningsuppgifter.

Tillbaka till beskrivningen av grundkurs B >>

Läromedel och material
I grundkurs 2 baseras undervisningen på en kombination av olika läromedel, övningar och media.

Våra läromedel är Jag läser B, Resan till skatten av den kända författaren Martin Widmark samt ZickZack 2 Läsrummet av Karin Fällman-Bajagic, Christina Hansson och Susan Nieland.

Våra läromedel för den här kursen är tryckta och skickas med ett rekommenderat brev till en svensk eller utländsk adress. Tänk på att beställa i tid om du vill ha böckerna innan kursstarten.

Det akademiska materialet i grundkurs 2 omfattar:

  • en studieplan med 30 lektioner som beskrivs i det vi kallar uppgiftsscheman, där alla studiemoment räknas upp med sid- och filangivelser
  • Jag läser B, Resan till skatten – läsebok där lästräningen fortsätter. Här får vi följa med på en fantasirik resa i jakten på en skatt som ska hjälpa husets invånare att kunna bo kvar.
  • Jag läser B, Arbetsbok – innehåller läsförståelse, ord- och språkkunskap i anknytning till Läseboken.
  • ZickZack 2 Läsrummet – läslära där eleverna får möta olika typer av texter. Texterna är samlade kring teman – Glass, Yrken, Skolvägar, Känslor, Åska och Månen. Till texterna finns övningar som utvecklar elevernas läsförmåga (såväl flyt som förståelse), deras språk samt ordförståelse. Olika läsförståelsestrategier modellas och övas kontinuerligt under lärarens ledning. Målen för varje tema är tydliga och varje tema avslutas med en checklista. I den kan eleverna själva notera sina framsteg vad gäller läsningen.
  • övningar på den digitala plattformen Bingel, som är kopplade till ZickZack 2 Läsrummet
  • lektionsfilmer med Malin Possbeck som förklarar veckans lektion för eleven.

Både läsläran och arbetsboken i serien Jag läser arbetas först igenom från början till slut. Efter att den är färdiggjord inleds arbetet med ZickZack 2, som är en läsebok och arbetsbok i ett.

Se smakprov av Resan till skattens läslära >>

Se smakprov av Resan till skattens arbetsbok >>

Läs Mer om ZickZack 2 Läsrummet här >>

Om du har frågor om det detaljerade upplägget så rekommenderar vi att du läser sidan Vanliga frågor och svar om SMUL-akademin eller deltar i ett av våra informationsmöten (se sista stycket på den här sidan).

Tillbaka till beskrivningen av grundkurs B >>