SMUL-akademin söker lärarvikarie

SMUL-akademin fortsätter att växa vill du vara en del av detta och arbeta i en spännande miljö där du utvecklas och kan göra skillnad i utlandssvenska familjers dagliga liv med hjälp av svenskstudier? Då kanske du är SMUL-akademins nya lärare?

I dagens globaliserade värld finns det allt fler barn och tonåringar med svenska rötter över hela världen. De kan komma att vilja bo, leva och arbeta i Sverige senare i livet eller på annat sätt föra och bibehålla en svensk kulturidentitet. De behöver därför goda kunskaper i svenska som språk, för att svenskan ska kunna vara ett redskap för att tänka, kommunicera och lära.

SMUL-akademin är en utbildningstjänst som erbjuds av den ideella och internationella organisationen Association of Swedish Beyond Borders – SMUL. Syftet är att öka möjligheterna för barn och tonåringar i alla världens hörn att studera svenska, samt lära sig mer om svenskt samhälle, geografi och historia.

Det pedagogiska arbetet på SMUL-akademin har som mål att förbereda utlandssvenska barn och ungdomar för framtiden samt utveckla deras svenska kulturella identitet och språk. Kreativa och genomarbetade kurser som utgår från Skolverkets kursplan för kompletterande svenska avser att minska det mentala och känslomässiga avståndet till Sverige. Detta för att barnen ska kunna utveckla ett jag, där deras svenska identitet är självklar och stark och existerar och växer parallellt med deras andra kulturer och språk.

SMUL-akademin erbjuder kurser i svenska som riktar sig till utlandssvenska barn och tonåringar. SMUL-akademin har två parallella studieprogram på olika nivå: s.k. kompletterande svenska samt det vi kallar nybörjarsvenska. Vi letar just nu efter någon som kan ta sig an kurser och klasser i kompletterande svenska på deltid.

Kompletterande svenska är formellt det ämne som också de Svenska skolorna utomlands bedriver undervisning i. På SMUL-akademin kan elever bygga upp sin svenska språknivå för att på sikt kunna ta ett behörighetstest som kan ge högskolebehörighet i Sverige, men vi välkomnar också elever som planerar att stanna i sitt hemland och enbart har ett intresse av att utveckla sin kompetens i svenska.

Nybörjarsvenska definieras här som svenska som andraspråk, med speciella anpassningar och hänsyn taget till att eleverna egentligen har svenska som modersmål, men sedan inte haft chans att utveckla språket för att det ska kunna vara ett levande språk i hemmet. Dessa elever upplever sig ofta som svenska och lever både med en viss mängd svenska hemma samt svenska traditioner.

SMUL-akademin söker en lärarvikarie med behörighet i svenska eller svenska som andraspråk inför nästa läsår. Läraren ska kunna undervisa elever i västra Nordamerika, Europa eller Asien.

ARBETSUPPGIFTER
Vi söker en legitimerad lärare för att undervisa i kompletterande svenska eller nybörjarsvenska sporadiskt samt privatundervisning vid behov. Möjlighet till fasta tider kan bli aktuellt.

Arbetsuppgifter:

  • kommunikation med föräldrar och elever via mejl och utbildningsplattform
  • genomförande av kurser
  • schemaläggning
  • digital undervisning
  • deltagande i skolevenemang på nätet

ARBETSPLATSEN
SMUL-akademins kurser ges som fjärrundervisning och distansundervisning. Du kan i princip arbeta var som helst men för den här deltidstjänsten letar vi efter någon som kan stärka vårt undervisningsteam i Nordamerika, Europa eller Asien.

Du använder din egen dator och vi betalar för de verktyg som du behöver. Just nu använder vi Zoom och Google som huvudsakliga plattformar.

ANSTÄLLNINGENS OMFATTNING
Kontraktsanställning vid behov med timlön från och med den 1 augusti 2023. Kontraktet förnyas årligen beroende på antalet elever och tillgänglig budget på SMUL-akademin, men vi tänker oss ett långsiktigt samarbete. Antalet timmar per vecka är varierar och är baserat på behov, ett flexibelt schema krävs således.

KVALIFIKATIONER:
Som sökande bör du vara legitimerad lärare i svenska eller svenska som andraspråk.

  • Vi ser gärna att du har några års erfarenhet av undervisning och handledning i årskurserna 1-9, gärna även digitalt.
  • Vi vill att du har lätt för att samarbeta med kollegor, elever och vårdnadshavare och är flexibel och lösningsfokuserad.
  • Du har tidigare erfarenhet av kompletterande svenska och av att bo utomlands. Det är speciellt viktigt att du förstår och kan stödja den mångkulturella svenska identitet som många av våra barn har eller utvecklar.
  • Vi sätter stort värde vid ditt engagemang, din pedagogiska kompetens och din handledarförmåga. Vi vill att du ska vara en stabil och trygg person som kan skapa förtroende hos eleverna.
  • Du bör ha intresse av att fortsätta utforska och utveckla digitala undervisningsmetoder.

ANSÖKAN
Ansökan skickas tillsammans med din CV till mejl info@svenskautomlands.org. Beskriv varför du vill samarbeta med vårt skolteam och vilka av dina kvalifikationer som kan tillföra vår verksamhet mest. Ange lönekrav och tillgänglighet på helgerna under nästa läsår. Vi ser gärna att du kan finnas tillgänglig både för grupp- och privatundervisning.

Sista ansökningsdatum är den 1 maj 2024. Ange två referenser som vi kan prata med. Vi kommer att intervjua ett urval av kandidater under mars-maj 2024.

Varmt välkommen med din ansökan!