Skolverket stödjer fjärrundervisning i kompletterande svenska

Association of Swedish Beyond Borders – SMUL – är aktiv på många plan för att främja svenskan utomlands, bl.a. med ett stort forum på Facebook, men även på politiskt plan i samarbete med Svenskar i Världen (SVIV), där vi är delaktiga med att ta fram resolutioner om svenskundervisning. Organisationen är internationell men registrerad i British Columbia i Kanada.

Idag fick SMUL det glädjande beskedet att SMUL är godkänd som huvudman med tillåtelse att söka statsbidrag för fjärrundervisning i kompletterande svenska. Detta är ett historiskt besked, eftersom det tidigare varit osäkert om fjärrundervisning kunde godkännas som undervisningsmodell i ansökningar om statsbidrag.

SMUL-akademin startades 2017 utifrån en enkätstudie som SMUL som visade att många utlandssvenska föräldrar önskar svensk högskolebehörighet till sina barn och letar efter fler digitala alternativ, speciellt på de orter där det inte finns en Svensk skola etablerad.

SMUL-akademin har för närvarande 316 elever inskrivna. Den har kurser för barn och tonåringar som distans- och fjärrundervisning i både kompletterande svenska och nybörjarsvenska (svenska som främmande språk).

Fjärrundervisning definieras i skollagen som interaktiv undervisning som bedrivs med informations- och kommunikationsteknik där elever och lärare är åtskilda i rum men inte i tid. Distansundervisning bedrivs med hjälp av instruktionsfilmer av en lärare, skrivna instruktioner och handledning av föräldern.

För många föräldrar är det tungt att bära hela kostnaden för svenskkurser själva, något som har märkts speciellt i år då den kanadensiska dollarn är stark och har gjort SMUL:s kurser ca 25% dyrare mot många andra valutor. Den 16 juni skickade därför SMUL in ansökan till Skolverket om godkännande som huvudman för att söka statsbidrag hos Skolverket för vår undervisning i kompletterande svenska. Vi fick först besked om att ansökan skulle diskuteras internt eftersom det fanns oklarheten angående vad regelverket tillät angående undervisning på nätet.

Skolverket anger i sitt beslut till SMUL att ”fjärrundervisning är en undervisningsmodell som kan användas. Intresset för detta har vuxit fram hos föreningarna under pandemin då många sett fördelarna med detta, framför allt för de något äldre eleverna. Märk väl att det handlar om möjligheten till fjärrundervisning som sker i realtid med lärare och elever åtskilda. Distansundervisning är inte tillåtet eftersom statsbidraget till denna verksamhet regleras i förordningen sfs 1994:519.

Det är bara för elever med fjärrundervisning i kompletterande svenska som SMUL kan söka statsbidrag. Nybörjarsvenskan omfattas tyvärr inte av förordningen för statsbidrag eftersom denna kräver att vårdnadshavaren ska använda svenskan som det dagliga umgängesspråket med eleven.

Dagens historiska besked kommer att ändra villkoren för främjandet av svenskundervisning utomlands i framtiden. SMUL vill tacka Skolverket, speciellt Per-Olov Ottosson som har skött ärendet, för ett beslut som verkligen ligger i tiden och ger bättre förutsättningar för många skolföreningar att fortsätta existera och utveckla sin verksamhet.

Här hittar du mer information om våra kurser och vårt pedagogiska koncept!


About Admin

Association of Swedish Beyond Borders - SMUL.