Edith och Olof är elever på SMUL-akademin- i Nordmakedonien!

Edith och Olof har bott utomlands i snart tre år och varit elever på SMUL-akademin i snart ett år. Sedan flytten till Skopje, Nordmakedonien, har vi haft en händelserik och spännande tid, med mycket äventyr men också stor Covid-påverkan, med hela terminer av hemskolning. I det här blogginlägget tänkte jag berätta lite kort om hur de klarat skolan och det nya språket, samt hur Smul-akademin varit en bra hjälp i att utveckla barnens svenskkunskaper.

Olof, som snart fyller nio år, hade precis avslutat förskolan när vi lämnade Sverige. Att lära sig engelska tog sin tid, men efter första terminen hängde han med bra under lektionerna. Vi märkte efter några månader att egna intensivlektioner i engelska med stödläraren inte fungerade för honom, han behövde vara i klassrummet med kompisarna! Med den ändringen gick det snabbare med språket. Olof är bra på att räkna och gillar fotboll, så även om språket var svårt i början kunde han visa framfötterna under mattelektionerna och trivas på rasterna!

Edith fyller snart tolv och hade gått klart andra klass i Sverige när vi flyttade. För henne kom engelskan snabbt och hon var snart i nivå med även de amerikanska klasskompisarna. Tvärt om Olof så trivdes hon med intensivengelskan och gillade att läsa engelska böcker. Att hon redan lärt sig läsa och skriva i skolan i Sverige var nog en stor hjälp.

SMUL-akademin började barnen med först vårt tredje år utomlands. Båda tyckte det var spännande först, och hemskolning hade vi blivit vana vid under Covid. Vi hade sedan flytten varit noga med att de läste mycket svenska böcker och serietidningar. Att de hade god nytta av att inte bara läsa, utan också lösa uppgifter och skriva på svenska, blev tydligt när vi satte i gång med SMUL-lektionerna.

Vi försöker ta en timme varje söndag för vår SMUL-lektion och det funkar för det mesta. Annars kompenserar vi under veckan. Trots månader av Covid-träning måste vi ändå erkänna att det är lite svårt att hålla tempot uppe när resor, aktiviteter och läxor prioriterar sig självt. Vi brukar alltid ha roligt ihop när vi gör uppgifterna och Olof tycker det är kul att tjuvkika på Ediths geografilektioner. Att de yngre eleverna har fått riktiga böcker att läsa ur och skriva i bidrar nog mycket till att de tycker det är roligt.

Sammanfattningsvis vill vi säga att vi SMUL-akademin varit värdefullt för barnen, och också erkänna att vi är lite ångerfulla att vi lät det gå två år innan vi anmälde oss. Det är uppenbart att barnens utmanas och utvecklas i svenskan på ett annat sätt än vad vi förmått på egen hand. När utlandsäventyret fortsätter ser vi fram emot fler terminer!

Hej då!

Pappa Jonatan


About Admin

Association of Swedish Beyond Borders - SMUL.