Hur var SMUL-lektionen idag?

– Bra. 

– Lärde du dig något intressant?

– Ja. (Följt av avvisande tystnad….)

Nej, det är oftast inte mycket information jag får av mina (nästan) tonåringar. Men som föräldern som pratar svenska i familjen är jag ändå så tacksam för den där lektionstimmen med SMUL under veckan.

Vi är en trespråkig familj och har flyttat runt en del. England, USA, Abu Dhabi och nu sedan ett par månader i Italien. Barnen är uppväxta i internationella skolor med engelska som undervisningsspråk. När de var små gick det lätt och de pratade glatt svenska med mig. De visste väl inget annat! Men nu när de är äldre pratar de sällan spontant svenska. De orkar kanske inte efter långa skoldagar och aktiviteter? De senaste åren har SMUL varit vår hjälp att hålla svenskan igång mellan sommarens besök i Sverige.

Ibland är det svårt att motivera dem att fortsätta med kurserna. “Vi kan redan svenska mamma!!”, säger de.  Det är sant, de kan. Men jag insisterar, och de protesterar inte alltför mycket. Jag tror inte heller att de tycker att det är alltför jobbigt, och att lektionerna faktiskt är intressanta. SMUL har ett lagom upplägg som är på en nivå vi orkar med, en timme i veckan och ibland lite eget arbete samt läsning. 

I år går de grundkurs G och H, lärarledda lektioner med Maria och Pernilla. Innehållet i de kurserna är fantastiskt och lärarna motiverar. Jag märker att barnen känner sig mer svenska och intresserade av språket när de också får lära sig mer om Sveriges historia, kultur och geografi. För mig, tusen gånger viktigare än att de får till stavningen, uttalet och grammatiken till hundra procent. 

Vi har också gjort SMUL självstudier när barnen var yngre och ibland saknar jag dem. När jag fick vara lärare och jobba med barnen var en bra svensk stund i veckan.  Speciellt om vi hade svenskt fika samtidigt! Men att ha en lärare online ger kontinuitet och framförallt höjer det statusen på svenskan i mina barns ögon. Och visst hjälper lektionerna!

Plötslig händer det. Ur det blå frågar min stora en kväll på prickfri stockholmska “Mamma, vilken är din favoritvisa av Bellman?”.

Mitt svenska mammahjärta slår ett extra slag av glädje. Bellman ja….. skolarbetet i 7:an! Så länge sedan. Sjunga kanon till “Fjäriln vingad”…. Ni som var unga på 80-talet kommer ni ihåg den här? För att inte tala om alla roliga stunder med fester och snapssånger. “Bort allt vad oro gör”. Min svenska får också ett uppsving av SMUL!

Inlägget är skrivet av Jenny Runqvist.



About Admin

Louise Sverud är SMUL-akademins skoladministratör. Hon bor på Lanzarote i Spanien.