Konrad i Texas om dinosaurier och att lästräna med mamma och Maria Diemar

Att sexårige Konrad ska lära sig svenska har alltid varit viktigt för hans mamma Elin. Tyvärr finns det ingen svensk skola i Austin i amerikanska Texas, så istället har SMUL-akademin passat jättebra för Konrad.

Konrad pratar svenska med sin mamma hemma. Hans amerikanska pappa förstår inte alltid vad de säger, men ibland är det bra att ha ett hemligt språk att kunna kommunicera på, tycker Konrad.

Konrad har precis gått klart första klass i en vanlig amerikansk skola och har samtidigt läst grundkurs 1 på SMUL-akademin. Med hjälp av sin lärare Maria Diemar på SMUL-akademin och sin mamma har han lärt sig att läsa på svenska samtidigt som han har lärt sig att läsa på engelska i skolan. 

Konrad älskar djur och natur. Istället för förskola så lekte Konrad i skogarna runt Austin med en lekbaserad skogsskola. Där fick han träffa massor med olika djur som bor i centrala Texas. Djuren och naturen ser lite annorlunda ut i Texas jämfört med Sverige. Här är skalbaggarna stora, kackerlackorna flyger, cikador låter så högt man hör dem genom stängda dörrar och fönster under sommaren. Det finns också skorpioner, ödlor, ormar och andra spännande djur. 

Vi hittade också många fossiler. Visste du att det finns många förhistoriska djur som levde i Texas? Några kända är Archaeopteryx, Dimetrodon, Mammut, Mosasaur, Quetzalcoatlus och Iguanodon. Den mest kända av alla känner ni nog till: läskiga Tyrannosaurus Rex!

Konrad är nyfiken på att läsa om vad för spännande djur och natur de andra barnen på SMUL-akademin har där de bor. Du får gärna svara nedanför med en kommentar så att Konrad kan läsa den.


Kommentar från SMUL-akademin:

Konrad och hans mamma Elin följer de praktiska råden från SMUL-akademins lärare om att lästräna på sina olika språk (eller fler!) parallellt så länge skriftspråket är detsamma. Föräldrar frågar ibland om de ska vänta med att lästräna på svenska för att inte ”störa” lästräningen på engelska (eller andra skolspråk). Vår erfarenhet visar snarare att parallell lästräning underlättar för barnet att växla mellan sina språk, även när det gäller läsningen. Detta minskar risken för att skolspråket får ett så stort försprång att barnet upplever det som mycket svårare att läsa på svenska och därför inte vill.

Grundkurs 1 är till för barn som är i färd med att lära sig läsa och kan tas parallellt med förskoleklass eller åk 1, beroende på hur långt barnet har kommit med läsningen. Om de har knäckt läskoden och läser enklare texter passar grundkurs 2 bättre.

Ditt barn kan läsa grundkurs 1 och 2 med dig som handledare eller med en utbildad lärare. Om du vill använda lärarledd undervisning via Zoom (som kallas fjärrundervisning) så sitter ofta föräldern bredvid som stöd. Detta för att kunna hjälpa till med frågor och ordning, inte minst mute-knappen. De flesta elever börjar sitta själva vid datorn i grundkurs 3 eller 4.  

Här hittar du grundkurs 1.

Här hittar du grundkurs 2.

Anmälan och priser hittar du längst ner på sidorna.

Om du vill läsa mer om lästräning på olika språk, rekommenderar vi den här artikeln av vår flerspråkighetsexpert Monica Bravo Granström.


About Admin

Association of Swedish Beyond Borders - SMUL.