SMUL främjar flerspråkig läsning i samarbete med Storybooks Canada

Storybooks Canada (https://www.storybookscanada.ca) och Global storybooks (https://globalstorybooks.net/) är två delar av ett prisbelönat projekt för flerspråkigt utbildningsmaterial som främjar läs- och språkinlärning i hemmet, skolan och samhället. Projektet bygger på ursprungsmaterialet African Storybook (https://africanstorybook.org). Berättelserna finns översatta till ca 20 språk och är tillgängliga gratis på internet, med bild, text och (i de flesta språk) ljud. Vi på SMUL meddelar stolt att nu finns även svenska med bland språken.

På en konferens i Vancouver, Kanada i juni 2018 lärde Lena Normén-Younger och Monica Bravo Granström från SMUL känna den sydafrikanska forskaren Bonny Norton. Hon är professor i lingvisitik vid University of British Columbia, Kanada. Hennes forskningsområde sedan många år tillbaka är identitet och språkinlärning. Hon engagerar sig för användningen av teknologi för ”educational change” och ”open technology”.

Efter Bonny Nortons föreläsning i Vancouver tog Lena och Monica kontakt med henne för att prata om en utökning av språken, då svenska ännu inte fanns med. Bonnie har drivit projektet sedan 2018 och var direkt intresserad av att lägga till svenska bland de många språk som redan fanns.

Under medverkan av flera SMUL:are översattes sedan de 40 berättelserna till svenska. På så sätt kan berättelserna även användas i svenska undervisningssammanhang. De kan dels användas till läsning (berättelserna ligger på fem olika nivåer) men även till reflektioner kring hur det kan vara i olika kulturer. Berättelserna finns tillgängliga på webbsidan www.berattelser.se.

Nästa steg i projektet är att berika berättelserna med ljudfiler, där historierna läses med olika typer av svenska dialekter. Den delen beräknas vara klar senare under 2020.  Flerspråkiga barn uppmuntras att lyssna på filerna och växla mellan sina språk.

SMUL tackar följande personer som har hjälpt till med översättningarna och redigeringar: Anna Norrström Hewett, Espen Stranger-Johannessen, Emma Zarrat, Erika Braas och Helena Englund-Sarkees.T

För den som vill höra mer om Bonnie Nortons forskning finns ett webbinarium vid Stockholms universitet där hon berättar om digital storytelling och om projektet Storybooks (SMUL:s översättningar nämns vid 25 minuten). Webbinariet finns tillgängligt i sin helhet på Youtube.