Nybörjarkurs i svenska – högstadiet & gymnasiet, 14-18 år

Anmälan är öppen.

Sammanfattning

Kurserna i nybörjarsvenska i svenska för äldre elever riktar sig till ungdomar i åldern 14 -18 år som bor i utlandet med svensktalande föräldrar. Kurserna är utformade för elever som aldrig har lärt sig att tala eller förstå svenska.

Eleverna kommer att bygga upp ordförråd, förståelse för språket och dess struktur. Vi arbetar utifrån läromedlet Fördel SVA åk 7-9 och SMUL-akademins eget utformade material. Materialet är utvalt och skapat för att motivera eleverna och för att de ska känna igen sig och sin svenska kulturella bakgrund. Färdighetsträning görs via den digitala plattformen Quizlet.

Kursen utgörs av 30 lärarledda lektioner som är planerade av en lärare i svenska som andraspråk. Läraren går igenom material och uppgifter i liten grupp på Zoom. Eleven arbetar med uppgifter mellan lektionstillfällena med den svensktalande föräldern som stöd. Undervisningen bedrivs med engelska eller franska (efter behov) som stödspråk.

Nybörjarkurser för högstadiet finns i två olika nivåer: steg 1 och steg 2. Om eleven inte kan svenska alls tas steg 1 först. För de elever som har en viss svenska, antingen genom tidigare studier eller visst användande av språket hemma eller i Sverige, erbjuds vägledning för att kunna placera in eleven i rätt nivå.

Information på engelska om denna kurs hittar du här >> 

 


Kursupplägg

Alla kurser på SMUL-akademin planeras enligt innehållet i SMUL:s  pedagogiska plan. Nybörjarsvenskan baseras på läromedel för nyanlända i svenska som andraspråk men följer annars läroplanen i  kompletterande svenska.

Våra elever som läser svenska med nybörjarkurserna vet ofta redan mycket om Sverige, firar regelbundet svenska traditioner och kan till och med ha svensk intonation när de talar eftersom de regelbundet har hört svenska sedan de var små. Målet med våra nybörjarkurser är att eleverna ska kunna närma sig Sverige och svenska släktingar med en starkare och mer självklar svenska som del av sin identitet.

Läromedel och material
Steg 1: Eleverna kommer att arbeta med ett läromedel som heter Fördel Åk 7-9, Textbok 1 med tillhörande övningsbok.

Steg 2: Eleverna kommer att fortsätta att arbeta med ett läromedlet Fördel Åk 7-9, Textbok 1 med tillhörande övningsbok. Läraren kommer också använda annat aktuellt och lustfyllt material som korsord, spel och media.

Se ett smakprov av Fördel åk 7-9, Textbok 1  >>

Se ett smakprov av Fördel åk 7-9, Övningsbok 1  >>

Lektionens upplägg
Undervisningsspråk är engelska och svenska. Lektionerna är planerade och utformade av en lärare i svenska som andraspråk. Läraren går igenom material och uppgifter med gruppen på Zoom. Eleverna arbetar också med uppgifter mellan lektionstillfällena – självständigt eller med förälder som stöd.

Tidsåtgång och schema
Våra lektioner är 60 minuter. Till detta tillkommer en läxa på ca 30 minuter i veckan.

Läsåret börjar med ett föräldramöte lördagen den 31 augusti kl. 18.00 svensk tid. Undervisningen börjar måndagen den 9 september och avslutas med skolavslutning den 15 juni.

Vi väver in svenska traditioner i undervisningen under läsårets gång – Kanelbullens dag, St. Lucia, jul, Fettisdagen, påsk och skolavslutning. Vi firar Lucia och gör påskpyssel under större skolmöten via nätet. Vi håller också på att utveckla kulturella lektioner och utmaningar enligt ett visst tema som utforskas av eleverna under läsåret.

Du hittar kalendern för läsåret 2024/2025 HÄR >>

Språklig nivå
Nybörjarsvenska för högstadiet & gymnasiet är en kurs i nybörjarsvenska för ungdomar på 14 år och uppåt som kan läsa och skriva på sitt/sina andra språk och som aldrig tidigare har haft svenskundervisning. Inga förkunskaper i svenska krävs men eleven behöver kunna förstå och tala engelska.

Kursen motsvarar språknivå A1/A2, enligt den europeiska definitionen (Common European Framework of Reference for Languages (CEF) by the Council of Europe).

Se vad nivån A1/A2 motsvarar i kunskaper >>

I år har vi två kursnivåer:

Steg 1, nybörjarsvenska för högstadiet, avsedd för de elever som är helt nya på SMUL-akademin.

Steg 2, nybörjarsvenska för högstadiet, avsedd för de elever som har studerat svenska på SMUL-akademin eller liknande tidigare.

Om du är osäker på om nybörjarkursen för högstadiet/gymnasiet passar din ungdom eller vilken av nivåerna ni bör välja, kan du kontakta oss på info@svenskautomlands.org för en diskussion.


Kursansvarig lärare
Maria Diemar är lärare i svenska som andraspråk och är lärare på våra kurser för nybörjare som drivs med engelska som stödspråk. Maria har undervisat utlandssvenska elever sedan 2012 och bor i Dallas i USA. Maria är kursansvarig och planerar den här kursens lektioner och övningar,

Lärare
Annika Lindh Cully är högstadielärare i svenska, engelska och samhällskunskap med examen från Uppsala Universitet. Annika bor i Calgary, AB i Kanada, där hon även undervisar gymnasieklassen i kompletterande svenska.

 

Poäng & diplom
Avklarade lektioner och hemläxor ger 50 poäng på SMUL-akademin samt ett diplom som intyg.

ANMÄLNINGSFORMULÄR 2024/2025 >> 


Lektionsschema och antal platser

STEG 1
Klass NYB-HÖG IA för Europa (på engelska): måndagar, kl. 19.00 London / 20.00 Stockholm (8 platser). Lärare: Annika Lindh Cully.

Klass NYB-HÖG IB för Nord- och Sydamerika (på engelska): onsdagar, kl. 15.00 LA / 17.00 Dallas / 18.00 NYC (8 platser). Lärare: Maria Diemar.

Klass NYB-HÖG IC för Europa (på engelska): tisdagar, kl. 17.00 London / 18.00 Stockholm (8 platser). Lärare: Maria Diemar.

Klass NYB-HÖG ID för Nord- och Sydamerika (på engelska): måndagar, kl. 18.45 LA / 20.45 Dallas / 21.45 NYC (8 platser). Lärare: Annika Lindh Cully.

Klasser för elever med önskemål om franska som stödspråk kommer att schemaläggas tillsammas med lärare Eva Cimino efter behov. Ni anger detta önskemål i anmälningsformuläret.

STEG 2
Klass NYB MELL-HÖG II A för Europa (på engelska): onsdagar kl. 19.00 London / 20.00 Stockholm (8 platser). Lärare: Maria Diemar.

Klass NYB-MELL-HÖG IIB  för Nord/Sydamerika (på engelska): torsdagar kl. 15.00 LA/ 17.00 Dallas CT / 18.00 NYC ET (8 platser). Lärare: Maria Diemar.

Du hittar kalendern för läsåret 2024/2025 HÄR >>


Priser och anmälan

All information om priser och anmälan hittar ni här.


ANMÄLNINGSFORMULÄR 2024/2025 >> 

Om du är osäker på kursval eller har andra frågor, välkomnar vi dig att ta kontakt med oss på info@svenskautomlands.org för en diskussion.

Vi har även studierådgivning med Louise Sverud via Zoom som du hittar HÄR >>