Grundkurs E i kompletterande svenska, 10-11 år

Anmälan är öppen. 

Sammanfattning

Grundkurs E i kompletterande svenska riktar sig till barn i åldern 10–11 år som kan läsa och skriva på sitt/sina andra språk och som har haft tidigare svenskundervisning. Den är en direkt fortsättning på grundkurs D. Kursinnehållet är planerat av Pernilla Lindberg som är legitimerad lärare i svenska för åk F–6 samt utbildad specialpedagog.

Kursen kan tas på fyra olika sätt: 1) som distansstudier med föräldern som handledare, 2) med s.k. fjärrundervisning där en lärare undervisar barnet på en bestämd tid i en klass, 3) med en kombination av båda modellerna (eleven gör  varannan lektion med föräldern hemma och varannan i en klass med andra elever) eller 4) som privatundervisning i en mindre grupp om 1-3 elever.

Distansstudierna är baserade på övningar i läsförståelse, enklare skrivande och samtal med föräldrar. Fjärrundervisningen bygger på lästräning, skrivövningar i grupp och samtal mellan eleverna om olika undervisningsteman.  Utöver detta krävs det att eleven fullgör ett läsbeting på 60 minuter per vecka, där hen väljer litteratur på svenska själv. 

SMUL-akademin följer kursplanen för kompletterande svenska från Skolverket i Sverige för samtliga kurser. Eleverna i grundkurs E har tryckta läromedel som skickas till angiven adress i kombination med ett digitalt läromedel. Kursen körs för sjunde gången detta läsår.

Du kan se en presentation om SMUL-akademin:s historia, upplägg, filosofi och vanliga frågor här >>


Möt Pernilla Lindberg, kursansvarig för Grundkurs E!

 


Kursupplägg

Akademisk målsättning och material, läs fler detaljer HÄR! >>

Kursen är skapad för att ge eleven träning i svenska och svensk kultur, enligt Skolverkets kursplan för kompletterande svenska. Det akademiska materialet i grundkurs E omfattar:

  • En studieplan med 30 lektioner som beskrivs i det vi kallar uppgiftsschema, där alla studiemoment räknas upp med sid- och filangivelser
  • ZickZack 4, Läsrummet, textsamling – i denna textsamling får eleverna möta olika typer av texter som fokuserar på läsupplevelse och läsförståelse av skönlitteratur och sakprosa. Eleverna får även ta del av texter som tex berättelser, artiklar, notiser, brev, författarporträtt, dikter och fakta. De olika texttyperna är grupperade tematiskt, till exempel Medeltiden, Liv och död, Natur och miljö, Brott och straff. Texterna är tänkta som gemensam läsning och med hänvisning om olika lässtrategier.
  • ZickZack 4, Läsrummet, övningsbok – i övningsboken finns övningar att göra före och efter läsningen – övningar som ger förförståelse samt återspeglar det eleven har läst, tränar ord, begrepp samt läsförståelse, och på så sätt fördjupar läsupplevelsen och utvecklar läsförmågan. Läsförståelsefrågorna tränar förmågan att finna svaret på, mellan och bortom raderna
  • ZickZack 4, Skrivrummet, övningsbok – i skrivrummet fokuseras skrivande av olika typer av texter. ZickZack 4 Skrivrummet är en allt-i-ett-bok, det vill säga den innehåller både malltexter och övningar. Här får eleverna lära sig skriva för olika syften och ändamål – genom att berätta, beskriva, förklara, instruera, argumentera och återberätta. De får lära sig hur olika texter är uppbyggda och vilka språkliga drag respektive texttyp har. De får bygga upp sitt språk och öva ordkunskap och grammatik i ett textsammanhang.
  • Övningar på den digitala plattformen Bingel, som är kopplade till ZickZack 4 Läsrummet och Skrivrummet.
  • Sveriges 25 underverk. I detta läromedel får eleverna läsa om traditionella svenska sevärdheter som Göta kanal, Vasaskeppet och Drottningholm, men även om mer ålderdomliga turistmål som Birka, Visby ringmur och Rökstenen mfl. Materialet finns som PDF i kursmappen på Google Drive.
  • Första greppa grammatiken är ett basläromedel i grammatik. Eleverna lär sig grammatiken i språkliga sammanhang genom stimulerande texter och kreativa och nyttiga övningar. Här tränas läsning, centrala grammatiska begrepp samtidigt som det ges stora möjligheter till roliga språkövningar.
  • Liber Svenska 4 digital är ett lustfyllt och engagerande läromedel som utgår från litteraturen där eleverna ges förutsättningar att utveckla sina förmågor oavsett om de läser svenska som första- eller andraspråk. I läromedlet, som är helt digitalt, får eleven ta del av utdrag ur kända barn- och ungdomsböcker samt andra texttyper såsom artiklar, faktatexter, dikter och intervjuer. Här ges eleverna möjlighet till självrättande innehållsfrågor, samtalsfrågor, läsförståelseuppgifter och även tillgång till större uppgifter finns till alla texter och genomgångar.
  • Korta inspelade filmer med instruktioner för eleven och föräldrar.

Se smakprov av Zick Zack 4 Läsrummet >>

Se smakprov av Zick Zack 4 Skrivrummet  >>

Se smakprov av Första greppa grammatiken >>

Läs mer om Sveriges 25 underverk >>

I tillägg kommer eleverna att utveckla sin hörförståelse med hjälp av delar av den dramatiserade radioversionen av Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren samt andra aktuella material från tex URplay, SR (Sveriges Radio) som har koppling till de olika teman som bearbetas i kursen.

Om du har frågor om det detaljerade upplägget så rekommenderar vi att du läser sidan Vanliga frågor och svar om SMUL-akademin eller deltar i ett av våra informationsmöten (se sista stycket nedan).

 

Tidsåtgång och läsårsschema
Läsåret börjar med ett föräldramöte söndagen den 1 september 2024. Undervisningen börjar måndagen den 9 september. Läsåret slutar med skolavslutning söndagen den 15 juni.

Kursen kan tas på fyra olika sätt:

  • Som distansundervisning med 30 självstudielektioner med uppgifter och läromedel (60 min/vecka). Görs hemma med handledning av föräldern
  • Som fjärrundervisning med 30 Zoom-lektioner som leds av en lärare (60 min/vecka)
  • Som fjärrundervisning med 15 Zoom-lektioner som leds av en lärare (60 min/vecka) i kombination med 15 självstudielektioner
  • Som privatundervisning med en mindre grupp med 1-3 elever

Både distansundervisning och fjärrundervisning har följande tillägg:

  • Läsbeting (60 min/vecka)
  • Två inlämningsuppgifter med återkoppling, ca 30 min/övning

Vi väver in svenska traditioner i undervisningen under läsårets gång – Kanelbullens dag, St. Lucia, jul, Fettisdagen, påsk och skolavslutning. Vi firar Lucia och gör påskpyssel under större skolmöten via nätet. Vi erbjuder också vissa kulturella aktiviteter som delas med alla elever och deras föräldrar under läsårets gång.

Du hittar kalendern för läsåret 2024/2025 HÄR >>

ANMÄLNINGSFORMULÄR 2024/2025 >>>

Språklig nivå
Grundkurs E rekommenderas för barn i åldern 10–11 år som talar och förstår svenska genom att svenskan är ett levande språk i hemmet. Den riktar sig till barn som redan kan läsa och skriva på sitt skolspråk och som har studerat kompletterande svenska tidigare.  Det är en direkt fortsättning på grundkurs D.

Om du är osäker på ditt barns nivå, läs smakproverna ovanför eller ta en titt på sidan med samlade länkar till studiematerial så att du kan jämföra på ett enkelt sätt. Du kan även mejla oss på info@svenskautomlands.org för en diskussion.

 

Kursansvarig lärare
Pernilla Lindberg är legitimerad lärare i svenska åk F–6, och engelska åk F-9 samt utbildad specialpedagog. Hon har arbetat vid flera svenska skolor samt vid skolor i utlandet. Hon är både kursansvarig och undervisande lärare. Pernilla bor och arbetar som specialpedagog i Piteå i norra Sverige.

Undervisande lärare
Anna Samrud är legtimerad gymnasielärare i ämnena svenska och historia och tog sin lärarexamen vid Mälardalens högskola. Efter lärarutbildningen har hon också läst kurser i svenska som andraspråk. Hon har arbetat på Svenska skolan i Dallas och bor i Frisco, Texas.

Annika Lindh Cully är högstadielärare i svenska, engelska och samhällskunskap med examen från Uppsala universitet. Annika bor i Calgary, AB i Kanada, där hon även undervisar gymnasieklassen i kompletterande svenska.

Antal kursplatser
Det finns totalt 24 lärarledda platser på kursen. Vi har ingen begränsning av studieplatser för våra självstudiepaket.

Redovisning & poäng
Avklarad studieplan, läsbeting samt redovisning ger 50 poäng på SMUL-akademin samt ett diplom som intyg.

 


Lektionsschema med antal platser 

Klass GK E1 för Europa: onsdagar kl. 17.15 London / 18.15 Stockholm / 19.15 Jerusalem (8 platser). Lärare: Anna Samrud.

Klass GK E2 för  Nord- och Sydamerika: torsdagar kl. 15.30 LA PT / 17.30 Dallas CT / 18.30 NYC ET / 19.30 Buenos Aires (8 platser). Lärare: Annika Lindh Cully.

Klass GK E3 för Europa, Asien och Australien: söndagar kl. 09.00  London / 10.00 Stockholm / 14.30 Dehli / 17.00 Singapore & Perth / 20.00 Sydney (8 platser). Lärare: Pernilla Lindberg.

 

Du hittar kalendern för läsåret 2024/2025 HÄR >>

 


Priser och anmälan

All information om priser och anmälan hittar ni här.

 


ANMÄLNINGSFORMULÄR 2024/2025 >> 

Om du är osäker på kursval eller har andra frågor, välkomnar vi dig att ta kontakt med oss på info@svenskautomlands.org för en diskussion.

Vi har även studierådgivning med Louise Sverud via Zoom som du hittar HÄR >>